Sunday, June 17, 2012

SELESAIKANLAH "ONCE AND FOR ALL"

Akaun Anwar akaun Muhy

Sekarang timbul pula cerita akaun induk Anwar Ibrahim seperti yang disebut oleh Datuk Murad, bekas Naib Governor BNM. Murad berkata ini berlaku semasa Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan Malaysia dahulu. Isu ini merupakan isu yang sudah lama, dan mahkamah telah pun memberikan keputusannya yang perkara itu tidak wujud. Tetapi di dalam negara kita yang tidak wujud pun boleh diwujudkan dan yang wujud boleh di‘tidakwujudkan’. Inilah agaknya konsep ‘Malaysia Boleh!’ Semua boleh berlaku.

Tetapi tidak mengapalah jika isu itu ditimbulkan kerana pilihanraya pun sudah hampir. Semuanya akan timbul. Saya pun hendak juga tahu berapa banyak wang yang ada di dalam akaun induk Anwar itu jika akaun itu benar wujud. Anwar sendiri pun bersetuju untuik membukanya tetapi kenalah ada syarat sikit. Syaratnya TS Muhy pun kenalah buka akaunnya juga.

Setiausaha Agung PKR, Dato' Saifuddin Nasution, semasa berucap bersama saya di Klang baru-baru ini juga telah bersetuju untuk Anwar membuka segala-galanya dengan syarat Muhy, Najib, Hishamuddin, Khairy dan beberapa orang pemimpin BN sendiri bersetuju untuk membuka akaun masing-masing bersama dengan Anwar Ibrahim. ‘Once and for all’ kita selesaikan isu ini serta-merta.

Saya menyebut isu ini kerana cara berpolitik hari ini sangat tidak beretika terutamanya dari pihak UMNO/BN. Murad jelas dipergunakan oleh setengah pihak kerana politik setengah pihak. Saya tidak nampak Murad sebagai seorang yang mempunyai kejujuran tetapi itu tidak siapa boleh memperbaiki dirinya kerana itu sudah menjadi naluri bagi seseorang yang terdesak.

Anwar memberikan reaksi beliau dengan meminta semua pihak membuka akaun masing-masing dan Muhy kata beliau mempunyai kredibiliti yang meragukan. Anwar berkata beliau pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri dan beliau sebaliknya tahu siapa Muhy ini. Jika sewa rumahnya pun ada pihak yang membayarnya, bayangkan apalagi yang tidak dilakukan oleh Muhy.

Anwar nampaknya serius dan meminta Muhy menunjukkan akaun peribadi beliau sendiri. Bagi saya yang masih berada di dalam pencarian ini, saya amat bersetuju dengan cadangan Anwar itu kerana amat penting segala-galanya diketahui umum kerana mereka-mereka ini adalah penjawat awam. Saya rasa perkara ini wajar dilakukan dengan segera seboleh-bolehnya sebelum pilihanraya umum nanti.

Anwar sudah pun bersetuju untuk membuka akaunnya maka sekarang giliran Muhy pula untuk menyatakan pendirian beliau samada bersetuju untuk melakukan perkara yang sama. Jika Muhy tidak pernah melakukan rasuah inilah masanya untuk beliau membuktikannya kepada orang ramai yang bakal mengundi nanti.

Bagi orang biasa di tepian masyarakat ini saya tidak mungkin mampu untuk membuktikannya tetapi saya juga hendak muktamadkan pandangan saya tentang ‘conduct’ Muhy yang banyak diperkatakan ramai semasa beliau menjadi MB Johor dahulu. Saya juga hendak tahu juga siapa yang membayar sewa rumah beliau seperti yang disebut oleh Anwar Ibrahim itu. Jika benar dakwaan Anwar itu, tentulah Muhy seorang yang amat miskin kerana sewa rumahnya pun ada pihak yang membayarnya. Tentulah orang yang membayar itu sangat baik orangnya.

Kalau begitu elok Muhy memohon dari pihak berkuasa untuk memohon rumah murah atau pun bantuan PPRT dari Kementerian Pembangunan Negara dan Luar Bandar. Kita tidak boleh membiarkan TPM kita itu, dalam kesusahan dan jangan dibiarkan orang lain membayar sewa rumahnya.

Dalam pada itu kita tunggu kesudahan kepada isu ‘akaun Anwar dan akaun Muhy’ ini.
Posted by Aspan Alias 

No comments:

Post a Comment