Friday, December 14, 2012

ADA BERANI KE ?

'Pakar akaunting MCA' dijemput lawat 24 tanah BN

Harakahdaily
Juara 'skandal tanah' yang juga dikatakan pakar akaunting MCA, Datuk Chua Tee Yong dijemput untuk melawat tapak 24 keping tanah yang diberikan kerajaan negeri Selangor kepada komponen parti BN dari tahun 2000 - 2008.

Tanah-tanah yang bernilai sehingga RM200 juta itu diberikan oleh kerajaan negeri BN Selangor kepada Umno, MCA, MIC dan Gerakan.

Ia diberikan sebagai 'mengenang jasa Umno yang berjuang untuk mencapai kemerdekaan negara dan membangunkan negara ini' sebagaimana yang didakwa oleh Ketua Penerangan Umno Selangor, Datuk Shukur Idrus dalam DUN Selangor baru-baru ini.

Kepada MCA pula, ia diberikan untuk membina dewan orang ramai, sekolah dan tadika sebagaimana yang didakwa Adun MCA dari Kuala Kubu Baru, Datuk Wong Koon Mun dalam sidang DUN baru-baru ini.

Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua dalam kenyataannya berkata, semasa lawatan bersama ini, akan dibuktikan samada tanah-tanah ini dibina sekolah atau tadika.

"Semasa lawatan bersama ADUN DAP Sekincan, Ng Suee Lim dan Hannah Yeoh ke tanah bersais 87,188 kaki persegi di Ara Damansara yang diberikan kepada Umno bahagian Subang semalam, kami dapati tiada tadika atau dewan orang ramai untuk kegunaan penduduk tempatan atas tanah itu.

"Tetapi yang kami lihat adalah 200 unit kondominium - Suria Damansara Condominium  yang bernilai RM500 juta ketika ia mula dilancarkan pada tahun 2006 lalu," kata Tony Pua dalam kenyataannya.

Bagi Tony, tujuan lawatan tapak bersama ini adalah untuk mengesahkan samada tanah yang diberikan ini untuk kepentingan orang ramai atau umpama tanah yang diberikan kepada Umno Subang itu, "jual atau dibangunkan untuk mendapatkan keuntungan komersial."

Lawatan bersama ini juga bertujuan untuk menilai sebanyak mana keuntungan yang diperolehi Umno, MCA, MIC dan Gerakan dari tanah yang diberikan ini hasil dari pemberian atau penjualan 'tanah murah' kerajaan negeri kepada mereka.

"Persetujuan Datuk Chua untuk lawatan bersama ini penting untuk menilai apakah ada unsur-unsur korupsi dan penyalahgunaan kuasa oleh BN yang menganugerahkan tanah ini untuk diri mereka sendiri

"Jika tidak (setuju), Datuk Chua akan membuktikan kepada dirinya sendiri dia hanya seorang hipokrit MCA dan BN yang hanya mahu menjaga kepentingan diri sendiri dan partinya atas kesusahan orang ramai," kata Tony.

No comments:

Post a Comment