Friday, January 11, 2013

BEGITULAH APABILA UMNO KELEMASAN


UMNO menuduh DAP anti-Islam dan anti-Melayu.  Tuduhan ini tidak berasas. Tujuannya semata-mata untuk mencegah orang Melayu menyokong parti itu. Taktik menakut-nakutkan ini sudah tidak relevan pada masa ini. Pemikiran orang Melayu sudah jauh berubah. Mereka lebih cenderung ke  arah pembentukan perpaduan kaum yang tulen, dan benci kepada rasisme. Oleh sebab itu, kita dapat menyaksikan pelbagai kaum yang terdiri daripada pelbagai peringkat umur menyertai BERSIH 3.0, Himpunan Hijau, Himpunan Oren, dan Himpunan Kebangkitan Rakyat.

Harus diingat bahawa tuduhan tersebut disebarkan oleh akhbar Utusan milik UMNO. Akhbar ini telah disaman. Dalam keputusan perbicaraan, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang mengenakan denda kepada Utusan kerana memfitnah. Bagaimanakah pencacai-pencacai UMNO masih menggunakan modal ini dalam komen-komen mereka? Ternyata mereka telah ketandusan idea untuk menyerang parti itu. Hanya kedunguan yang menggerakkan pemikiran songsang mereka untuk melakukan tindakan tidak cerdik itu.
DAP juga dituduh anti-Islam. Kesungguhan UMNO untuk memusnahkan reputasi parti ini dapat dilihat pada kenyataan seorang guru pondok yang mengatakan haram mengundi DAP kerana mereka menentang Islam. Pernyataan itu bukan sahaja mengelirukan malahan juga menampakkan ampu bodek penuturnya yang nyata apabila dia diberi bantuan sebanyak RM2 juta selepas mengeluarkan pernyataan tersebut. Inilah tindakan kurang waras UMNO yang dapat dilihat dengan jelas oleh rakyat.

Rakyat bertambah meluat kepada UMNO apabila menyedari pemimpin-pemimpin Melayu parti itulah yang sebenarnya menghina Islam. Dr. M pernah mengeluarkan pernyataan yang menganggap hukuman rejam kepada penzina adalah primitif. Najib pula mengatakan bahawa Negara akan huru-hara jika Undang-Undang Islam dilaksanakan.  Sudahlah begitu, dibiarnya pula Chua Soi Lek mempersenda-sendakan Hukum Hudud.

Tidak cukup dengan itu, dipermainkan pula pernyataan Karpal Singh yang menyuruh PAS melangkah mayatnya dulu kalau nak laksanakan Hukum Hudud. UMNO terkantoi dalam isu ini. Pernyataan langkah mayat itu datangnya terkemudian daripada kelulusan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu. Kekantoian berlipat ganda terhantuk ke kepala UMNO apabila Karpal mengatakan pernyataannya dipetik di luar konteks, DAP mengumumkan bahawa mereka menerima Islam sebagai agama rasmi Malaysia, dan tidak bersetuju dengan pelaksanaan Hukum Hudud kerana bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. Walaupun kes ini selesai secara baik dalam kalangan Pakatan Rakyat, MCA terus menghina Islam tanpa disekat oleh UMNO yang dasar partinya ialah nasionalisme sekular, dan UMNO menuduh PAS menjadi kuda tunggangan kerana tunduk kepada desakan DAP.  Adakah mereka ingat dengan penggemblengan isu tersebut akan menjauhkan orang Melayu dan orang Cina dari DAP khasnya dan Pakatan Rakyat umumnya? Jawapannya tidak sama sekali.

Tanpa rasa segan, UMNO terus memomokkan orang Melayu dengan ungkapan ahli DAP itu kafir harbi supaya mereka tidak menyokong parti tersebut. Rakyat Malaysia yang rasional mentertawakan mereka. Ketika mengeluarkan kenyataan itu, mereka sengaja buat-buat lupa bahawa Jamil Khir Baharom memberitahu parlimen bahawa tiada mana-mana pihak yang dikategorikan sebagai kafir harbi di Malaysia. Hal ini ditegaskan lagi dalam Khutbah Jumaat yang diterbitkan oleh JAKIM.  Maka terkangkang dan meranalah UMNO.

Kantoi demi kantoi dialami oleh UMNO. Tiba-tiba Gerakan pula mempamerkan bukan sahaja kedunguan mereka malahan juga menikam UMNO dari belakang. Parti ini mengkritik DAP yang memberikan peruntukan yang banyak kepada aspek keislaman di Pulau Pinang seolah-olah pulau itu sedang mengalami proses Islamisasi. Perbuatan Gerakan ini dengan sendirinya menempelak UMNO yang sering menuduh DAP anti-Islam. Jelaslah di sini bahawa ketidakcerdikan pemimpin dalam BN telah menyebabkan mereka saling merugikan antara satu sama lain. Kita biarkanlah mereka bertelagah. Teruskan dan gandakan usaha untuk menguasai Putrajaya. Insya-Allah!!!
   

No comments:

Post a Comment