Thursday, January 24, 2013

RAKYATLAH YANG BERHAK MEMBUAT PERHITUNGAN
Mengenai hukum hudud, Muhyiddin berkata kerajaan BN tidak pernah menolak hukum Islam.
  
"Sebagai orang Islam, kita tidak menolak hukum Islam, namun ada beberapa fasa yang boleh dipertimbangkan, pendirian Umno, mereka nak buat hudud PAS dan bukannya hudud Islam, kalau buat tak betul susah kerana ia membabitkan isu melibatkan orang bukan Islam, banyak benda kena ambil kira," katanya.

Inilah stigma dalam UMNO.  Mati-matian mereka kata tidak menolak hukum Islam. Tetapi Dr. M tetap juga kata, “Merejam penzina ialah perbuatan jahiliah” dan Najib pulak kata, “Negara akan huru-hara jika Undang-Undang Islam dilaksanakan.”  Sudahlah begitu, UMNO kata pulak, “Mereka (PAS) nak buat hudud PAS dan bukannya hudud Islam.” 

Yang itu-itu jugalah diulang-ulang dari dahulu dan sepanjang tahun 2012. Sedangkan realitinya, rakyat tidak pernah nampak pun rangka atau draf yang didakwa hudud Islam dikeluarkan oleh UMNO.  Sudahlah itu pun tak ada, dibiarkan pulak MCA mencerca hukum hudud semahu-mahunya.

Masyarakat Islam di Malaysia terus mempersoalkan pendirian sebenar UMNO dalam hal tersebut. Sudah sampai masanya UMNO berhenti memainkan retorik dalam isu ini.  UMNO perlu berhenti memberitahu orang Melayu bahawa jika Pakatan Rakyat Menang DAP akan berkuasa,  PAS tidak konsisten memperjuangkan Negara Islam kerana menukarnya dengan Negara Berkebajikan, dan PAS menjadi kuda tunggangan DAP.  Ini kerana istilah Negara Islam tidak pernah wujud dalam Perlembagaan PAS.  UMNOlah yang menggembar-gemburkannya.  PAS bersetuju memasukkan konsep Negara Berkebajikan dalam Buku Jingga kerana aspek berkebajikan sememangnya telah sedia ada dalam Perlembagaan PAS.  Rakyat Malaysia sebenarnya tahun bahawa hubungan PAS-DAP-PKR dalam Pakatan Rakyat sama dengan hubungan UMNO dengan parti-parti komponen yang lain dalam Barisan Nasional.

Pada masa yang sama, UMNO perlu berhenti memberitahu orang bukan Islam bahawa jika PAS menang Malaysia akan jadi  Negara Islam dan berhenti membentuk persepsi negatif  orang bukan Islam terhadap hukum hudud seperti yang terus dimainkan oleh MCA.  Mengapa UMNO rela bercakap lain dengan orang Melayu dan bercakap lain pulak dengan orang bukan Melayu? Tidakkah ini amat bertentangan dengan gagasan 1 Malaysia yang dilaung-laungkan setiap hari?

Salah siapa jika rakyat kata UMNO cakap tidak serupa bikin?  Salahkah jika rakyat mengalihkan sokongan mereka kepada Pakatan Rakyat berasaskan kejayaannya yang mendapat pujian badan-badan antarabangsa, termasuk juga yang paling autentik, iaitu Ketua Audit Negara?  UMNO tidak perlu mencemburui kejayaan Pakatan Rakyat jika pemimpin mereka sendiri sudah mengaku berbuat salah sepanjang pemerintahan mereka selama lebih daripada 55 tahun.  Sehubungan itu, UMNO terdorong untuk memohon maaf kepada rakyat.  Salahkah jika rakyat memaafkan kesalahan UMNO/BN selama ini tetapi tidak akan memberi undi mereka kepada UMNO/BN dalam PRU Ke-13 nanti? 

Tentulah tidak salah. Malaysia mengamalkan prinsip demokrasi. Dalam prinsip ini, rakyat ialah raja. Pemimpin yang dilantik menjadi hamba raja. Hamba raja wajib berkhidmat untuk rakyat.  Sayugia diingatkan bahawa hamba rajalah yang perlu berterima kasih kepada rakyat yang menaikkan mereka, bukannya meminta rakyat berterima kasih kepada segala hak yang mereka kembalikan kepada rakyat.  Selama ini UMNO tidak dapat membezakan antara tanggungjawab dengan jasa.  Tanggungjawab perlu dilaksanakan dengan ikhlas. Sehubungan itu, tidak perlulah diungkit-ungkit.  Orang yang suka mengungkit-ungkit sebenarnya tidak ikhlas. Ketidakikhlasan itu dapat dilihat pada sikap dan amalan mereka yang mempamerkan kemewahan dan amalan-amalan negatif seperti rasuah, penyelewengan, pengkhianatan, kronisme, dan sebagainya. Orang yang berjasa akan sentiasa dikenang walaupun sudah tiada di dunia ini tanpa mengira dia datang dari kumpulan mana-mana pun.

Oleh sebab itu, UMNO janganlah terlalu gundah-gulana apabila rakyat menunjukkan kecenderungan mereka untuk mengubah kerajaan.  Perubahan perlu apabila sudah sampai masanya.  Kini rakyat tahu kumpulan mana yang lebih baik.  Kuasa di tangan mereka. Terserahlah kepada mereka untuk membuat perhitungan.       

No comments:

Post a Comment