Friday, May 17, 2013

UMNO JUARA PEMBAZIRANUntuk apa 35 menteri berbanding 31 pada 2008

“Untuk apa kita mempunyai 35 menteri berbanding hanya 31 menteri pada tahun 2008?” tanya penganalisis politik, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff di dalam Facebooknya.

Menurutnya, Kabinet Jepun dan AS cuma ada 16 dan 18 menteri sahaja; United Kingdom 23, Bolivia 27 dan Belgium 21 menteri kabinet. India pula dengan 1.1 bilion penduduk hanya mempunyai 32 menteri kabinet.

“Adakah Malaysia dengan jumlah menterinya yang ramai lebih baik dan lebih maju dari negara-negara di atas?” tanya beliau lagi.

Berikut ialah pandangan beliau.

Apabila PM DS Najib mengumumkan barisan kabinetnya, maka penganalisis yang bersetuju dengan barisan ini menyatakan inilah kabinet transformasi terbaik, kabinet gabungan muka baru dan lama, dan kabinet yang mampu melonjakkan negara ke depan untuk menghadapi saingan globalisasi.

Bagi yang tidak bersetuju pula menyatakan inilah kabinet DS Najib untuk menghadapi pemilihan Umno tahun ini, kabinet kitar semua dan kabinet kayu mati yang mudah dimakan anai-anai.

Saya tidak ada masalah dengan barisan kabinet ini. Mereka yang dilantik adalah hebat.

Namun, yang menjadi masalah kepada saya ialah bilangan kementerian dan menterinya yang ramai. Untuk apa kita mempunyai 35 menteri berbanding hanya 31 menteri pada tahun 2008? Kabinet Jepun dan AS cuma ada 16 dan 18 menteri sahaja; United Kingdom 23, Bolivia 27 dan Belgium 21 menteri kabinet. India pula dengan 1.1 bilion penduduk hanya mempunyai 32 menteri kabinet. Adakah Malaysia dengan jumlah menterinya yang ramai lebih baik dan lebih maju dari negara-negara di atas?

Meskipun Perlembagaan tidak menetapkan bilangan anggota kabinet, kita perlu bandingkan saiz kabinet Malaysia dengan kabinet di negara-negara lain. Kewujudan kementerian dan menteri adalah untuk menyempurnakan tugas dalam mentadbir negara, bukannya sebagai ganjaran kepada kawan-rakan yang menang. -  HD

ULASAN

Rakyat Malaysia tahu bahawa kabinet Najib ialah kabinat ampu bodek. Yang pandai mengampu dan membodek akan dapat jawatan. Oleh sebab itu, bilangan menteri dan timbalan menteri tidak pernah menjadi pertimbangan khas semasa hendak membentuk kabinet. Di samping itu, jumlah wang saraan untuk menteri dan timbalan menteri itu juga tidak pernah diambil kira. Yang pasti, wang pembayar cukai akan terus dibazirkan untuk menyara menteri dan timbalan menteri yang berlebihan itu. Pembaziran sudah menjadi darah daging UMNO/BN. Ternyata mereka tidak belajar walaupun undi popular mereka semakin menipis, iaitu 47%. UMNO/BN tidak perlu melalak jika golongan yang membentuk undi popular sebanyak 51% mengkritik mereka sehingga tahun 2018.

No comments:

Post a Comment