Wednesday, September 9, 2015

YA ! ITULAH YANG SEBAIK-BAIKNYA

 
 
 
Nazri Khan

PENYELESAIAN EKONOMI : LANTIK MENTERI KEWANGAN BARU

Alhamdulillah, Malaysia telah berusia 58 tahun selepas Hari Merdeka minggu lepas, tetapi jujur saya rasa dari perspektif ekonomi, mungkin tidak banyak yang dirayakan, malah banyak yang perlu berkabung. Tahun 2015 sewajarnya menjadi tahun paling banyak publisiti untuk Malaysia kerana kita julung kali menjadi Pengerusi Komuniti Ekonomi ASEAN dan ahli penuh United Nation Security Council.

Sayang, ekonomi negara seolah-olah kehilangan arah dan taring kerana 'banyak benda tak kena' berlaku tahun 2015, luar negara dan dalam negara.

Ringgit mencecah paras terendah dalam 17 tahun. Harga minyak mentah, emas, getah dan kelapa sawit menjunam paras terendah dalam 5 tahun. Cukai baru dalam sejarah, GST telah bermula. Paras hutang isirumah Malaysia diantara yang tertinggi di Asia. Paras pelabur saham asing menyusut lebih 50% sejak tahun 2007. Indeks Bursa Malaysia turun ke tahap paling bawah dalam tiga tahun setengah.

Yang pelik, sehingga hari ini, belum ada kenyataan rasmi, Malaysia sudah berdepan dengan krisis ekonomi.
Setakat ini, rata-rata mengatakan ringgit jatuh sebab faktor luaran. Ringgit yang murah juga akan menjadi baik untuk eksport, universiti dan pelancongan. Jika ini betul, kenapa laporan terkini Bank Negara yang menunjukkan Eksport Kasar menurun sebanyak 3.7% pada Suku Kedua 2015 walaupun ringgit susut nilai sepanjang tempoh tersebut ?

Saya berharap semua orang terutama pakar-pakar ekonomi akan berhenti bercakap karut yang mungkin tak berguna jika butang panik berlaku.

Saya mengalu-alukan penubuhan Jawatankuasa Khas Ekonomi tetapi banyak yang tidak perasan, beberapa individu penting tiada dalam senarai ini, terutamanya Gabenor Bank Negara Malaysia Zeti Akhtar Aziz. Selain itu yang saya rasa agak pelik adalah Perdana Menteri kita tidak dinamakan sebagai pengerusi jawatankuasa ini. Saya berharap dua kelemahan ini dapat ditampung supaya jawatankuasa khas ekonomi ini mempunyai gigi.

Ok. Melihat semua ini, secara peribadi, penyelesaian paling 'simplistik' untuk menghentikan aliran menurun saham adalah mengumumkan perlantikan seorang Menteri Kewangan baru yang berkarisma, neutral dan merdeka.

Pilih Menteri Kewangan baru yang berkaliber, kompeten, boleh berdiri sendiri dan mempunyai pengalaman luas dalam dunia ekonomi, punya reputasi baik untuk merubah psikologi pelabur dan sentimen pasaran Malaysia. Beliau juga perlu di hormati oleh semua institusi pelabur dalam dan luar negara untuk menarik semula aliran wang luar.

Beberapa nama datang ke fikiran saya termasuklah Tengku Razaleigh, Dato Sri Mustapha Mohamad, Dato Seri Wahid Omar, Dato Seri Nazir Razak, Dato Tajudin Atan atau mana-mana CEO Bank Malaysia yang berpengaruh di Malaysia.

Harap pandangan peribadi saya ini boleh dilakukan segara tanpa ada masalah.

No comments:

Post a Comment