Thursday, March 23, 2017

HARGA NAIK PUN MASIH UNTUNG ...

Seperti yang diduga, harga kilang untuk emas 999.9 naik kembali pada tahap RM192/gram.

Oleh sebab itu, tiada gunanya anda terus menunggu sehingga harganya turun.

Dengan harga kilang yang baharu ini, anda masih untung apabila membelinya, walaupun margin keuntungannya semakin kecil, iaitu RM28/gram.

Tak kisahlah hal itu, asal anda masih untung.



Wednesday, March 22, 2017

Tuesday, March 21, 2017

IKUTILAH PEMBELI DAN PENYIMPAN EMAS

Harga emas 999.9 pada 22/8/2014 ialah RM171/gram.

Harga itu meningkat sebanyak RM21 pada 22/8/2015 dan dijual RM192/gram.

Harga itu meningkat lagi sebanyak RM24 pada 22/8/2016 dan dijual pada harga RM216/gram.

Jika momentum itu berterusan, harganya pasti melonjak ke RM240/gram pada bulan Ogos 2017.

Statistik yang dikemukakan itu ialah fakta yang bukan dibuat=buat. Itu kehebatan emas yang tidak boleh ditandingi oleh komoditi lain di dunia ini.

Anda perlu bertindak untuk menyertai mereka yang saban masa menambah kekayaan hanya dengan membeli dan menyimpan emas.

Mereka boleh mencairkan emas yang dimiliki pada bila-bila masa tanpa rasa takut kehilangan bahan pelindung kekayaan itu.

Jika mahu, mereka hanya perlu menunggu 2 hingga 3 tahun untuk mengaut keuntungan demi keuntungan tanpa memerah keringat walau setitik pun.

>>> JADILAH PEMBELI DAN PENYIMPAN AMAS <<<




Monday, March 20, 2017

SELAMAT BERMULA ...

Tak kira sama ada anda sudah memulakannya atau tidak, saya pasti anda menerima kenyataan bahawa pelaburan emas merupakan pelaburan yang menguntungkan.
Oleh sebab itu, saya juga percaya anda mampu mencari jalan untuk memulakannya dengan membeli Gold Bar 0.5 gram atai Gold Bar 1 gram.
Tentu tak ada masalah kerana gaji dah nak masuk. Kalau asyik bertangguh, sampai bila pun tak jadi.



Sunday, March 19, 2017

BILA LAGI NAK MILIKI EMAS ?


Seperti yang selalu saya katakan, jika harga emas turun; penurunan itu tidak akan bertahan lama.
Demikianlah yang terjadi pada minggu lepas, harga kilangnya turun ke RM186/gram.

Semalam, harganya naik semula ke RM190/gram. Ini bermakna anda kerugian RM4/gram kerana tidak memilikinya. Tiada gunanya dikenang lagi kerana fakta itu sudah jadi sejarah.

Jika pada harga RM186/gram pun anda tak beli; ada kemungkinankah anda beli pada harga RM190/gram? Sangat tipis dan mungkin berada pada tahap kosong.

Itulah sebabnya anda tidak memiliki logam anti-inflasi ini. Itulah sebabnya anda kerugian setiap detik kerana wang fiat yang ada di tangan anda itu turun nilainya hari demi hari.

Sampai bila anda nak tunggu?

Penjual emas berada di mana-mana di sekeliling anda. Tutup mata, beli saja emas 999.9 sebanyak 1 gram hari ini juga ...

Saya akan terus menjadi pendesak untuk mengubah kehidupan masa depan anda.


Saturday, March 18, 2017

EMAS TETAP MENJADI PILIHAN



Setelah memahami emas secara lebih mendalam, saya mendapati emas ialah logam yang tersangat molek untuk dimiliki oleh sesiapa sahaja.
Kemolekannya tiada tandingan. Nilainya tetap utuh. Harganya turun dan naik. Namun, setiap tahun dapat disaksikan peratus kenaikan harganya.
Emas bukan sahaja elok untuk dijadikan perhiasan diri malahan juga pemelihara kekayaan yang sebenar. Hanya emas yang bersifat bebas inflasi.
Jika ada duit lebih, usahlah disimpan kerana wang tidak bebas inflasi. Nilainya semakin turun dari masa ke masa. Untuk memastikan pemilikan kita terpelihara dan bertambah nilainya; beli dan simpan emas.
Emas sahaja barangan yang untung ketika membelinya. Tak payah jual pun dah untung. Jika bijak menjualnya, sudah pasti berganda-ganda untungnya.
Jangan persia-siakan kesempatan yang ada. Beli dan simpan emas mulai hari ini walaupun seberat 0.5 gram ...


NAK TAU LEBIH LANJUT ?

SILALAH KE  KEDAI EMAS RUHAN ...    

Friday, March 17, 2017

TIPS MEMBELI EMAS


Tips yang  dimaksudkan di sini adalah cara-cara yang betul membeli emas di kedai emas,tak kira sama ada kedai Cina atau kedai Melayu atau kedai India. Ramai yang tak ambil kisah sebenarnya tentang cara-cara yang betul membeli emas. Antara tips tersebut adalah:

1. Beli barang kemas 999 (24k) atau 916 (22k) sahaja

Kedua-dua jenis ketulenan emas tu mempunyai nilai tertinggi untuk jangka panjang. Emas 999 (kandungan emas 99.9%) jarang dibuat barang kemas sebab terlalu lembut dan mudah lekuk. Untuk kenal emas 999 dan 916 kena cek pada bahagian belakang barang kemas tu sebab biasanya akan ditempa dengan cop “999” dan “916”. Satu lagi, kalau emas jenis itu dibakar, tidak meninggalkan kesan kehitaman.

2. Beli barang kemas padu/ tumpat sahaja

Elakkan barang kemas yang berlubang/ kosong di dalam. Ini penting untung memudahkan proses penilaian ketulenan menggunakan densimeter bila nak jual balik ataupun dipajak di Ar-Rahnu nanti. Densimeter tak dapat buat bacaan yang tepat bagi barang kemas yang belubang ataupun mempunyai batu pertama.Selain daripada tu, barang kemas padu lebih kukuh, tahan lasak dan payah patah, putus, bengkok, rosak dan sebagainya. Bila barang kemas  itu rosak, terpaksalah trade-in sebagai ‘used gold’ dengan harga diskuan 25%! Banyak tu. Kalau simpan jer, nanti kena zakat sebagai emas yang tak dipakai yang nisabnya lebih tinggi daripada emas yang dipakai.

3. Elakkan membeli barang kemas yang ada batu permata

Barang kemas yang ada batu permata rendah nilai ‘2nd hand value’nya. Nilainya sangat rendah bila nak jual balik dan tak diterima untuk gadaian. Emas 916 biasanya jarang ada batu permata sebab  tak cukup kuat untuk pegang permata. Kalau emas 916 tapi ada permata, awas! Mungkin barang kemas tu bukan 100% emas 916, biasanya emas 750.

4. Simpan resit belian

Resit asal belian akan membezakan nilai bila nak jual balik pada pengeluar, dan ada kedai pajak yang memerlukannya. Kalau nak jual balik emas yang kita beli dari Poh Kong contohnya; kalau ada resit dia beli balik dengan harga diskaun 20% (spread), kalau tau tak ada resit asal, dia akan beli dengan diskuan 25% dari harga semasa.

5. Jangan beli emas putih

Emas putih dijual pada harga platinum (logam paling mahal, lebih mahal daripada emas 999), tapi tak ada second hand value. Emas putih mengandungi sama ada 75% atau 37.5% emas, selebihnya dicampur dengan logam lain. Rupa emas putih sama dengan silver. Bezanya cuma terdapat cop “750” atau “375” sahaja. Berdasarkan apa yang saya survey, ada juga kedai emas yang jual emas putih sanggup beli balik pada harga diskuan 30% kalau ada resit, dan 50% daripada harga asal kalau tak ada resit. Tapi umumnya, bukan mudah nak jual balik emas putih tu. Pokoknya, memang merugikan dari sudut pelaburan.

6. Survey kos upah paling rendah.

Kos upah berbeza untuk satu kedai dengan kedai yang lain walaupun designnya sama. Kalau tak ada kos upah lagi bagus.

7. Cari kedai yang jual emas bawah harga FGJAM(Persatuan Pekedai Emas).

Harga ‘standard’ pekedai emas boleh rujuk di sini www.fgjam.org.my

8. Cari kedai yang terima belian balik (trade-in) dengan harga yang tinggi.

Secara puratanya, mereka beli balik dengan harga diskaun 20% - 25%, tetapi ada juga kedai yang sanggup beli balik dengan harga diskuan 15% untuk barang kemas yang dibeli di kedainya.


Mudah-mudahan, semua tips di atas boleh dijadikan panduan untuk sahabat-sahabat membeli barang kemas yang bukan sahaja berfungsi sebagai perhiasan, tetapi boleh juga dijadikan pelaburan yang bernilai tinggi. Sambil menyelam sambil minum air, insyaAllah.