Sunday, May 28, 2017

PERIHAL EMAS

DALAM BAHASA INDONESIA …

Harga emas menguat dan dekati level tertinggi dalam tiga bulan terakhir pada penutupan perdagangan Selasa (Rabu pagi waktu Jakarta). Pendorong kenaikan ahrga emas adalah ketidakpastian politik di AS dan Eropa.



Mengutip Wall Street Journal, Rabu (8/2/2017), harga emas untuk pengiriman April ditutup naik 0,3 persen ke level US$ 1.236,10 per troy ounce di Divisi Comex New York Mercantile Exchange. Angka penutupan tersebut merupakan angka penutupan tertinggi sejak 10 November.



Harga logam mulia ini telah menguat kurang lebih 7 persen sejak awal tahun. Kenaikan harga emas ini terjadi karena kegelisahan para pedagang akan kepemimpinan Donald Trump di Amerika Serikat (AS).



"Para pelaku pasar sangat kawatir dengan semua dampak kebijakan yang ditempuh oleh Donald Trump, yang adalah Presiden AS yang baru," jelas Analis Logam Mulia Marex Spectron, London, David Govett.



Selain itu, investor juga memantau keadaan di Perancis. Pada Selasa ini seorang angggota dewan eksekutif Bank Sentral Eropa mengatakan bahwa jika Perancis keluar dari Zona Eropa justru akan berdampak buruk kepada negara tersebut.



Pernyataan dari pejabat Bank Sentral Eropa tersebut bukan tanpa sebab. Sebelumnya pemimpin National Front party, Marine Le Pen mengusulkan agar Perancis untuk menarik diri dari Zona Eropa jika memang ia terpilih untuk memimpin negara tersebut.



Di luar ketegangan politik tersebut, harga emas juga terdongkrak karena penurunan imbal hasil surat utang pemerintah berjangka 10 tahun. Pada Selasa, imbal hasil dari surat utang tersebut turun ke 2,389 persen.



Ke depan, para analis dan investor terus akan berkutat pada sentimen politik di AS dan Eropa. Kedua sentimen tersebut akan sangat mempengaruhi pergerakan harga emas. (Gdn/Ndw)


Saturday, May 27, 2017

RAMADAN AL-MUBARAK

MARHABAN YA RAMADAN

Selamat berpuasa kepada seluruh
umat Islam pada bulan Ramadan al-Mubarak
ini.

"SEMOGA SEMUANYA DIPERMUDAH DAN DIBERKATINYA."

Aamiin ...

Friday, May 26, 2017

TIPS EMAS

KENAPA PERLU ANDA SIMPAN EMAS SEKECIL 1 GRAM NI?

Mesti anda fikir nak buat apa emas yang kecil-kecil untuk simpanan…Ramai antara kita menganggap yang besar tu baru nampak best kalau simpan…Tidak dinafikan pendapat tu betul…Tapi anda juga perlu tahu kenapa kita juga perlu simpan dengan berat yang kecil seperti gambar di bawah tu...

1. Kita tak perlu kumpul duit berbulan-bulan lamanya untuk dapatkan berat yang lebih besar…Ramai antara kita termasuk saya bukan ada duit yang banyak untuk dapatkan emas dalam berat yang besar sekali gus…Mesti nak kena kumpul dulu… Jadi..sekarang kita tak perlu tunggu lagi…Simpanan tetap kita setiap bulan tu boleh kita tukarkan dengan emas serta merta...

2. Kebetulan ada Harga Emas Mampu Dimiliki, rugilah kita kalau nak tunggu duit banyak baru nak beli.. Sebab kita mungkin akan terlepas untuk dapatkan harga rendah untuk setiap gram... Senang cerita, cukuplah kita dapatkan dengan berat emas yang kecil dengan harga murah daripada nak tunggu duit cukup untuk beli berat yang lebih besar..

3. Kekadang kita mesti juga kesuntukan duit cash, kita terpaksa juga nak kena jual emas kita tu... Cuba anda fikir, jika kita hanya perlu duit RM500 je..takkan kita nak jual emas yang berat 20gram?..Rugilah kan...Inilah masa gunanya emas yang kecil tu...Jadi kita selamat dari menggunakan emas kita yang berat-berat tu … he he he …


4. Kita boleh istiqomah setiap bulan menyimpan emas biarpun dengan jumlah berat yang kecil... Sebab kita tidak perlu modal yang banyak…Lama-lama membukit juga kan....

Wednesday, May 24, 2017

HURUF K PADA MUTU EMAS

EMAS: APA MAKSUD 22K ATAU 24K

K bermaksud Karat. Perkataan karat diambil dari perkataan Latin iaitu kerátion atau dari perkataan Itali carato, yang bermaksud Biji Kacang Carob, Pada waktu dulu sebelum timbangan gram, oz atau mana-mana berat standard digunakan, orang-orang tua kita menggunakan biji kacang carob (dikhabarkan setiap bijinya adalah sama walau di mana pun pokok ini tumbuh) sebagai timbangan berat. Mengikut persamaan , 1 karat adalah bersamaan dengan 24 (berat emas)/(berat total item).

Jika mengikut pengiraan standard, emas 24K adalah emas paling tulen dengan peratus ketulenan emas 99.99%, iaitu logam emas tanpa campuran logam lain. Oleh sebab sifat emas lembut dan mudah ditempa, biasanya logam ini dicampurkan dengan logam lain seperti silver (perak) untuk menjadikannya lebih keras dan dapat dibentuk menjadi cincin, rantai dan gelang dengan corak yang menarik.

Selain emas 24 karat, kualiti emas lain yang biasa digunakan ialah 22K, 18K dan 14K.

Berikut ialah jadual kualiti emas mengikut ketulenannya:

24 carat (99.9% ketulenan atau lebih tinggi) (emas sepuluh)
23 carat (96.5%)
22 carat (emas 916, 91.6%)
21 carat (87.5%)
20 carat (83.3%)
18 carat ( 75.0% emas) emas yang mempunyai batu. (cincin tuning/cincin perkahwinan)
14 carat ( 58.5%) emas campur , biasa digunakan orang-orang tua kita dulu kala
10 carat ( 41.7%)
9 carat (37.5%) emas suasa, biasanya dijadikan cincin lelaki.

Setiap kualiti emas mempunyai sedikit perbezaan warna, kekerasan dan sifat fizikalnya. Emas campur nampak lebih merah berbanding warna emas biasa dan begitulah untuk kualiti-kualiti emas yang lain bergantung kepada logam kedua yang dicampurkan bersama emas untuk menghasilkan barang perhiasan tersebut.

Tahukah anda, warna emas bukannya kuning semata-mata. Emas boleh juga dihasilkan menjadi merah, kuning, hijau bergantung kepada logam kedua yang ditambah (Argentum, Manganese, Copper, dan sebagainya).


Lihat gambar Kacang Carob di bawah. Kacang ini tidak tumbuh di Malaysia.










Tuesday, May 23, 2017

TULEN ATAU PALSU



11 PANDUAN BAGI MENGESAN EMAS TULEN ATAU PALSU
(1) Pakai barang kemas itu sekurang-kurangnya sehari. Jika
terdapat sebarang tanda pada kulit atau perubahan warna, emas itu mungkin palsu.
(2) Cucukkan jarum dengan lembut pada emas yang ingin diuji. Jika jarum tidak patah, emas kita mungkin tulen kerana emas bersifat lembut.
(3) Letakkan barang kemas hampir dengan magnet. Emas tulen tidak mempunyai sebarang tarikan magnet. Petua ini sesuai untuk emas besar dan tebal seperti jongkong emas dan lain-lain. Jika kita rasa barang kemas seperti melekat pada magnet, emas itu palsu.
(4) Jika barang kemas kita berupa rantai atau gelang, boleh diputar dengan lembut dan perlahan. Cuba pulas barang kemas itu. Anda akan rasa barang kemas itu seakan-akan boleh diputar tetapi jangan gunakan tenaga yang banyak, nanti putus. Cuma rasakan sahaja keras atau lembut. (Cara ini tidak berkesan pada emas 14 karat ke bawah).
(5) Cuba tengok pada cangkuk atau penyambung emas. Kualiti emas ditanda seperti 999, 916, dan sebagainya. Ada juga bentuk seperti gambar rajah orang berlari dan bentuk rumah sebagai tanda kualiti emas. Kebiasaannya emas jenis ini dijual oleh peniaga Cina.
(6) Emas tidak mempunyai bau. Cuba gosok emas anda pada seluar jeans sehingga panas dan dapatkan baunya. Jika besi, baunya seakan bau ferum (bau ikan). Ingat! Emas tiada bau.
(7) Jika ditandai seperti GP (Gold Plated - saduran emas) atau ZGP (Zulian), itu ialah emas celup. Tanda bertindan atau banyak berkemungkinan emas palsu.
(8) Kalau anda tidak sayang pada emas anda, cuba toreh pada batu hitam berkali-kali. Lihat sama ada warna emas bertukar kepada putih berkilat seperti warna perak atau kekal. Hanya 2 (dua) logam yang menghasilkan torehan kuning, iaitu emas dan tembaga. Emas putih pun menghasilkan torehan warna kuning.
(9) Jika jongkong, ditulis berat padanya. Sila timbang beratnya sekali lagi. Mesti tepat bacaannya. Biasanya jongkong palsu tidak mempunyai berat tertera kerana pembuat emas palsu cenderung menggunakan bekas bentuk emas tulen, namun menggunakan logam lain. Emas ialah logam paling padu dan tiada logam lain mempunyai berat sama seperti emas dalam saiz yang sama.
(10) Pernah tengok filem koboi? Cara mereka menguji ketulenan emas adalah menggigit emas untuk mengesah ketulenannya. Mungkin tindakan itu sedikit fiksyen, namun cara itu betul. Sifat emas tulen lembut dan apabila digigit ada sedikit rasa lembut dan tidak keras seperti anda menggigit batang paip. Yang penting, pastikan anda ada gigi dan cukup kuat ...
(11) Pernah beli syiling emas Power Gold atau Public Gold? Pada setiap belian syiling syarikat-syarikat itudisertakan sekali dengan "certificate" ibarat sijil lahir. Pada sijil tersebut ada tandatangan pengesah ketulenan oleh "assayer".

Monday, May 22, 2017

KEANEHAN DUNIA PERNIAGAAN

Hari ini kita dapat lihat keanehan dalam dunia perniagaan.

Harga emas turun sebanyak RM1.78 berbanding RM175.16 pada 19 Mei 2017.

Harga emas hari ini ialah RM173.38/gram.

Harus diingat bahawa harga itu lebih rendah daripada harga penutup untuk tempoh sebulan dan 6 bulan terakhir, iaitu RM173.95/gram.

Meskipun harga penutup itu lebih rendah daripada harga per gram pada 19 Mei 2017, harga kilang emas 24K masih tetap RM191/gram dan harga runcitnya tetap RM220/gram. Anda hanya dapat beli emas 24K seberat 0.5236 gram dengan wang RM100.

Biar apa-apa pun yang berlaku, Si Peniaga emas tetap dapat untung ...

TAK NAK RUGI ? MILIKILAH EMAS ...



Thursday, May 18, 2017

PROSES PEMBUATAN SYILING EMAS


Melting / Peleburan

Melting / melebur ialah proses permulaan dalam pembuatan syiling emas. Proses dimulai dengan mencairkan bahan mentah iaitu emas mentah yang berketulenan 999.9. Proses ini menjadikan syiling emas itu syiling yang mengikuti piawai antarabangsa dalam penempaan syiling emas "pruf".

Bahan mentah tersebut akan dicairkan pada suhu 1200°c sehingga logam tersebut mencapai takat lebur yang dikehendaki dan akan dicampurkan dengan sedikit bahan asas iaitu BOREX sebagai pengalir kepada logam tersebut.

Kemudian logam emas yang dilebur tadi akan dituang ke dalam blok tuang "cust iron block" bagi membentuk logam itu kepada bentuk logam kepingan "metal sheet" bagi memudahkn proses seterusnya dijalankan.

Roller Impact

Ini ialah proses menggelek kepingan logam "metal sheet" yang telah dileburkan tadi bagi mendapatkan spesifikasi yang dikehendaki seperti ketebalan , kelebaran , kepanjangan dengan menggunakan mesin "Roller Mill".

Melalui proses ini terdapatlah ketepatan berat (dalam unit gram) setiap syiling emas yang akan ditempa.

Cutting Sheet / Memotong

Seterusnya kepingan logam tadi akan dipotong dengan menggunakan "Punch Cutter Machine" bersama "Cutter Dies" dengan saiz yang dikehendaki.

Hal ini dilakukan bagi mendapatkan diameter setiap syiling emas yang akan ditempa.

Cucian @Thumbler Machine

Selepas itu, setiap "blank coins" yang telah dipotong tadi akan dimasukkan ke dalam "Thumbler Machine" bersama "stainless steel bearing" bagi melalui proses cucian syiling daripada sebarang kotoran minyak dan juga bahan-bahan kimia lain.

Proses cucian ini merupakan salah satu proses yang amat penting dalam pembuatan syiling emas  untuk menjamin kualiti penempaan syiling emas pruf bertaraf antarabangsa.
Setiap perincian akan diambil kira dalam proses ini.  Jika terdapat sebarang kekotoran, syiling ini akan di- "reject" dan akan melalui proses "Melting" semula (proses permulaan).

Coins Stamping / Penempaan Syiling.

Ini ialah proses terakhir. Syiling yang telah dicuci tadi akan melalui proses penempaan.  "Master Dies" yang diukir dengan rekaan ekslusif syiling emas akan menentukan pengeluaran syiling emas yang berkualiti.

"Blank Coins" yang dipotong tadi akan diberi tekanan tertentu dengan menggunakan "Hydraulic Stamping Machine" ke atas "Master Dies" tersebut sehingga 'keterbalikan corak' akan tertera pada setiap keping syiling emas.


Dengan itu proses penempaan syiling emas siap dengan jaminan mutu yang menepati kualiti piawai penempaan syiling pruf antarabangsa  premium, dan eksklusif dari LADANG EMAS.