Saturday, December 3, 2016

PATERN EMAS

SHARING UNTUK HARI INI
Ada 3 (tiga) patern barangan emas, iaitu:
1) Padu
2) Stamping
3) Kosong
PADU
Beratnya lebih daripada 2 gram. Barangan itu nampaknya
kecil dan halus, tetapi mampat. Seluruh bahagian barangan
itu terdiri daripada emas. Barang kemas yang padu lebih tahan lasak.
STAMPING
Kelihatan besar dan lebar tetapi ringan. Bahagian belakangnya
kosong atau berlurah. Barang kemas stamping mudah kemek dan tidak tahan lasak.
KOSONG
Dalam bahasa Inggerisnya "hollow". Kelihatan besar tetapi ringan sebab di dalamnya kosong. Ketahanannya bergantung kepada
reka bentuk dan si pemakainya.
Biar apa pun paternnya, emas tetap emas - bernilai - kalis
inflasi - harganya pasti meningkat dalam jangka masa panjang.
Sandarkan masa depan anda kepada emas.
>>>TIADA ORANG YANG MISKIN KERANA BELI EMAS<<<






KEDAI EMAS RUHAN: THE MOST TRUSTED GOLD SELLER

Friday, December 2, 2016

SIAPA YANG PATUT BELI DAN SIMPAN EMAS ?

Suka Berbelanja
Golongan ini perlu beli emas supaya nafsu suka berbelanjanya
dapat dikawal.
Untung Niaga Tak Tahu Ke Mana Perginya
Peniaga seperti ini wajib beli emas supaya untung dapat
diselamatkan dan emas terkumpul boleh dijadikan modal
pusingan apabila diperlukan.
Wang Simpanan Selalu Bocor
Niat nak menyimpan selalu sahaja tak kesampaian. Lebih baik
tukar kaedah dengan membeli emas dan simpan. Semua orang
sayang nak jual emas yang dimilikinya.
Simpanan Jangka Panjang
Jikalau ada hasrat nak simpan untuk jangka masa panjang,
jangan simpan duit, simpanlah emas. Duit merosot nilainya
untuk jangka masa panjang. Emas semakin lama semakin
tinggi nilai dan harganya.
Tiada Aset Lain
Jika tidak mampu beli tanah atau rumah, jangan susah hati.
Beli emas dahulu secara berdikit-dikit. Emas yang banyak boleh
digunakan untuk membeli rumah atau tanah atau kedua-duanya
suatu hari nanti.




Thursday, December 1, 2016

KEHEBATAN EMAS

Apa yang best sangat simpan emas ni?
Ramai sangat orang di luar sana bercerita simpan emas
untung. Macam mana tu?
Ada orang sanggup keluarkan simpanan di bank untuk beli
dan simpan emas fizikal. Apa kelebihannya?
EMAS IALAH PELABURAN TERBAIK
Ini bermakna, semakin lambat kita bermula, kita akan semakin
rugi. Harga emas semakin lama semakin naik.
Semalam saya berjumpa seorang Mak Cik di pajak gadai. Dia
nak gadaikan rantai tangan emas 916 seberat 16.3 gram yang dibelinya pada 11 Jun 2004. Dia masih simpan resit beliannya.
Rantai tangan itu berharga RM866.02 + upah RM56.98 = RM923.00. Oleh sebab itu, harganya RM53.13/gram.
Hari ini harga emas 916 ialah RM215.00/gram. Dalam masa
12 tahun, harga rantai tangan itu sudah meningkat sebanyak
RM161.87/gram. Satu tahun naik RM13.49/gram !
Harga rantai tangan Mak Cik hari ini sudah naik RM215.00 x
16.3 gram = RM3,504.50. Dalam tempoh itu, dia sudah untung sebanyak RM3,504.50 - RM923.00 = RM2,581.50 (bersamaan dengan RM215.125/tahun.
Nak tau jumlah pinjaman yang pajak gadai bagi dia?
Nilai marhun rantai tangan itu dikira berdasarkan RM173/gram x 16.3 gram = RM2819.90.
Dari nilai marhun itu dia diberi pinjaman sebanyak 69.86%. Mak Cik tu dapat RM1,970.00. Lebih RM1,047.00 daripada harga beliannya.
Itulah penangan menyimpan emas. Mak Cik tu masih menjadi
pemilik emas itu. Dia bukan sahaja boleh menebus kembali rantai tangan itu malahan juga menggadainya berkali-kali selagi dia tidak menjualnya.
>>>PEMILIK SAMA HEBAT DENGAN EMAS MILIKANNYA<<<
Anda mampu mengikut jejak Mak Cik tu ...




Wednesday, November 30, 2016

RAHMAT MENYIMPAN EMAS

SIMPANLAH EMAS !!!

Anda tahukah informasi-informasi ini:

Menyimpan emas menjadi satu cara menyimpan wang supaya tidak membazir kerana terbeli barangan yang kurang berfaedah.

Permintaan terhadap emas semakin tinggi kerana banyak negara menyimpan emas untuk mengelak kekangan mata wang Dollar.

Tiada cukai untuk emas kecuali zakat emas bagi penganut agama Islam sebagai tanda bersyukur atas nikmat dan rahmat pemberian-Nya. Allah akan menambah rezeki kepada orang yang bersyukur.

Emas ialah aset fizikal yang tidak boleh dibekukan walaupun seseorang itu diisytiharkan muflis ...





Tuesday, November 29, 2016

CARA MENGIRA SPREAD DAN MENUKAR HARGA EMAS

Cara mengira spread emas dan menukar harga emas dunia us/oz kepada harga emas Ringgit Malaysia RM/g untuk memilih syarikat dan produk emas terbaik Perkara paling penting dalam pelaburan emas fizikal adalah spread atau susut nilai harga emas. Sebelum melabur dalam pelaburan emas fizikal perkara utama adalah mengira spread harga emas iaitu memilih syarikat emas yang menyediakan spread harga emas yang paling rendah agar pelaburan emas akan mendapat keuntungan yang cepat selain faktor kekukuhan syarikat, harga emas yang telus, kemudahan membeli atau menjual emas dan sebagainya.
Di sini saya ingin kongsikan ilmu pelaburan emas fizikal iaitu bagaimana cara mengira spread harga emas dan cara menukar harga emas dunia dalam Usd/oz kepada RM/gram. Spread bermaksud susut nilai harga emas atau perbezaan diantara harga jualan syarikat emas atau harga emas semasa yang pelabur emas beli (PG Sell) dan harga semasa syarikat membeli daripada pelabur (PG Buy).
Semakin rendah spread maka semakin cepat pelabur atau penyimpan emas mendapat untung. Formula pengiraan peratusan (%) spread harga emas iaitu : Peratus spread harga emas % = Harga jualan PG sell – Harga belian PG Buy / Harga jualan PG Sell x 100%.
Contohnya, berdasarkan harga semasa emas public gold pada gambarajah di bawah. Peratus spread harga emas bagi emas 10 gram = RM1808 – RM1663 / RM1808 X 100% = 8% Harga jualan dan harga belian akan sentiasa berubah selari pada kadar 8% bagi emas 10 gram.
Produk emas yang berlainan mempunyai spread harga emas yang berlainan. Begitu juga syarikat emas yang berlainan menetapkan kadar peratus spread harga emas yang berlainan bagi setiap produk emas. Jadi, pelabur yang bijak akan mengira spread harga emas dan membuat perbandingan peratus spread emas bagi syarikat emas yang berbeza dengan memilih syarikat emas yang dapat memberikan spread harga emas terendah.
Anda boleh klik HARGA EMAS DAN PERAK TERKINI PUBLIC GOLD untuk melihat harga emas semasa yang berubah setiap 20 minit atau daftar menjadi customer public gold apabila mula membeli 1 dinar atau 10 dirham. Kebiasaannya, kedai emas hanya memaparkan harga jualan semasa emas sahaja tetapi tidak memaparkan harga belian emas. Jadi harga belian emas di kedai emas adalah mengikut harga tauke emas.
Biasanya susut nilai atau spread harga emas di kedai emas adalah sekitar 20% hingga 25%. Kini sudah banyak syarikat pelaburan jongkong emas dan perak di Malaysia yang memaparkan harga jualan semasa dan juga harga belian balik secara online. Jadi perkara pertama sebelum melabur emas adalah mengira dan membandingkan spread setiap produk emas selain faktor-faktor lain seperti harga emas, ketelusan harga emas mengikut harga emas dunia, perubahan harga emas semasa, kemudahan membeli emas serta menjual emas, kekukuhan serta kesahan syarikat emas dan sebagainya.
Bagi membandingkan suatu syarikat pelaburan emas, pelabur boleh merujuk KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD sebagai platform rujukan untuk perbandingan. Setelah mengira peratus spread harga semasa emas setiap jenis emas public gold, pelabur emas yang merupakan customer atau pelanggan public gold akan memperolehi spread harga emas seperti di bawah. Cara untuk merendahkan lagi spread harga emas adalah dengan menjadi dealer atau pengedar emas public gold. Pengedar emas public gold atau dealer akan di berikan komisen mengikut pangkat dealer iaitu dari 1% hingga 2% dari setiap belian emas dan juga mendapat komisen 0.5% apabila dealer menjual emas. Klik untuk melihat SYARAT PANGKAT DAN KOMISEN DEALER PUBLIC GOLD untuk mengetahui syarat untuk menjadi dealer public gold, cara menaikkant pangkat dealer dan komisen yang di berikan oleh Public Gold bagi setiap pangkat dealer.

Monday, November 28, 2016

EMAS PENDINDING KESUKARAN

Ada orang beranggapan bahawa membeli emas akan menghabiskan atau mengurangkan duit. Tanggapan itu hanya boleh diterima jika dirujuk kepada pembelian barangan dapur atau bekalan makanan, tetapi tidak boleh diterima untuk pembelian emas.
Apakah yang membezakan antara kedua-duanya? Barangan dapur atau bekalan makanan yang dibeli akan habis digunakan dalam tempoh tertentu. Kita perlu menyediakan wang yang lain untuk membelinya sekali lagi. Demikianlah keadaannya dari masa ke masa.
Apabila kita membeli emas, kita sebenarnya menukar wang dengan barang berharga yang boleh disimpan selama mana yang dikehendaki. Barang berharga itu boleh digunakan untuk masa-masa terdesak bagi mendapatkan wang tanpa kehilangan barangan itu ataupun nilainya. Emas yang dipajak boleh ditebus kembali. Itulah perkhidmatan yang disediakan oleh kedai pajak.
Hal ini sangat berbeza dengan pinjaman yang dibuat di bank atau institusi-institusi kewangan. Kita terpaksa menyelesaikannya secara bulanan termasuk bayaran tambahan yang dikenakan. Seseorang itu bukan sahaja menanggung hutang malahan menghadapi risiko yang berat. Peminjam akan diisytiharkan muflis jika gagal menyelesaikan hutangnya.
Ada orang kata, “Tiada wang boleh pinjam dengan kawan.” Ini pun ada bahayanya. Situasinya ialah pemberi pinjam mempunyai kuasa. Apabila berlaku proses kompromi antara pemberi pinjam dengan peminjam, peminjam tidak akan mendapat kesemua yang dihajatinya kerana keputusan sesuatu kompromi hanya memenuhi sebahagian sahaja dan lebih menguntungkan pihak yang ada kuasa tidak kiralah dia itu bank atau kawan. Lebih teruk lagi, ramai yang kehilangan kawan akibat tidak dapat melunaskan hutang!
Kesemua risiko itu dapat dielakkan jika kita ada emas. Orang yang ada emas mesti ada wang. Orang yang ada wang belum tentu ada emas. Wang di tangan atau disimpan selalunya habis. Emas ada aura. Orang sayangkan emasnya. Maka dengan itu, emas menjadi pendinding dalam kehidupan manusia.




Friday, November 25, 2016

OFFER MELELEH HABIS