Sunday, November 6, 2016

HUBUNGAN KACANG CAROB DENGAN EMAS

EMAS:  APA MAKSUD 22K ATAU 24K

K bermaksud Karat. Perkataan karat diambil dari perkataan Latin iaitu kerátion  atau dari perkataan  Itali carato, yang bermaksud Biji Kacang Carob, Pada waktu dulu sebelum timbangan gram, oz atau mana-mana berat standard digunakan, orang-orang tua kita menggunakan biji kacang carob (dikhabarkan setiap bijinya adalah sama walau di mana pun pokok ini tumbuh) sebagai timbangan berat. Mengikut persamaan , 1 karat adalah bersamaan dengan 24 (berat emas)/(berat total item).

Jika mengikut pengiraan standard, emas 24K adalah emas paling tulen dengan peratus ketulenan emas 99.99%, iaitu logam emas tanpa campuran logam lain. Oleh sebab sifat emas  lembut dan mudah ditempa, biasanya logam ini dicampurkan dengan logam lain seperti silver (perak) untuk menjadikannya lebih keras dan dapat dibentuk menjadi cincin, rantai dan gelang dengan corak yang menarik.

Selain emas 24 karat, kualiti emas lain yang biasa digunakan ialah 22K, 18K dan 14K. 

Berikut ialah jadual kualiti emas mengikut ketulenannya:

24 carat (99.9% ketulenan atau lebih tinggi) (emas sepuluh)
22 carat (emas 916, 91.6%)
21 carat (87.5%)
20 carat (83.3%)
18 carat ( 75.0% emas)  emas yang mempunyai batu. (cincin tuning/cincin perkahwinan)
14 carat ( 58.5%) emas campur , biasa digunakan orang-orang tua kita dulu kala
10 carat ( 41.7%)
9 carat (37.5%) emas suasa, biasanya dijadikan cincin lelaki.

Setiap kualiti emas mempunyai sedikit perbezaan warna, kekerasan dan sifat fizikalnya. Emas campur nampak lebih merah berbanding warna emas biasa dan begitulah untuk kualiti-kualiti emas yang lain bergantung kepada logam kedua yang dicampurkan bersama emas untuk menghasilkan barang perhiasan tersebut.

Tahukah anda, warna emas bukannya kuning semata-mata.  Emas boleh juga dihasilkan menjadi merah, kuning, hijau bergantung kepada logam kedua yang ditambah (Argentum, Manganese, Copper, dan sebagainya).

Lihat gambar Kacang Carob di bawah. Kacang ini tidak tumbuh di Malaysia.





No comments:

Post a Comment