Tuesday, July 4, 2017

SEBAB APA MEREKA TAK BELI EMAS ?


Jawapan kepada alasan-alasan mereka,

1 Mereka asyik fikirkan harganya, kaji sana sini...last-last tak beli pun...

Biasa terjadi... 24 jam layan prospek seorang yang banyak pulak tanya, last-last diam.. MASA KAN EMAS

2 Duk kaji pasal spread... tapi tak nak timba ilmu emas yang lain.

Kalau hanya bertanya, tiada kajian mendalam tentang emas, tak rajin nak study tentang kebaikan simpan emas.... Minda pun takkan positif terima.

3 Duk teragak-agak macam mana nak jual balik emas.

Emas bukan macam barang lain dek non oi...emas laku di mana-mana. Sebaiknya jual semula kat dealer/company...dapat harga tinggi..itu gunanya ilmu dalam nombor 2 tu..

4 Macam mana nak buat untung dengan emas?

Banyak cara nak untung, asalkan emas tu ada kat tangan, bukan atas kertas atau alam maya  ...

5 Takut pulak Bank Negara Malaysia serbu company yang mereka joint ...

Kita bukan skim cepat kaya. Kita punya plan simpan emas fizikal dan bertindak sebagai kedai emas online.... selagi mana namanya kedai emas, BNM tak keluarkan arahan tutup kedai emas..dan selagi ada emas di tangan, apa nak runsing...

6 Takut rugi sebab harga emas jatuh...

Beli emas bukan untuk dijual esok lusa. Kita simpan untuk jangka masa yang panjang..rugi je kalau jual kan..oleh itu, simpanlah. Andai terdesak sangat, barulah pajak. Itulah fungsi Ar-Rahnu, bukan untuk memanipulasi skill.

7 Pelik, kenapa orang kata emas tu duit ?

Kena tau apa maksud wang sebenar, kena kaji sejarah. Dulu-dulu orang guna apa sebagai emas, dan wang kertas yang kita duk guna sekarang ni cuma ciptaan Yahudi untuk menindas dan berkuasa di dunia ini.

8 Tak faham kenapa perlu simpan emas...

Kajilah dulu, selidiklah dulu, cuba simpan satu!

9 Tak nak membazir....

Satu masa dulu, harga emas RM30+/gram, sekarang dah hampir RM200/gram.. errr kat mana yang membazir tu ye...?
Takut nak simpan emas, takut kena rompak, hilang dan sebagainya....

Kalau kena curi, hilang, bukan emas je. Apa-apa pun boleh dicuri … pandai-pandailah nak elakkan. Pandai-pandailah sorokkan. Bak kata orang...bini ke-2 lagikan boleh sorok dari bini pertama. Inikan makhluk tak bertangan dan tak berkaki!!!

TAKKAN SEBAB TAKUT KENA CURI, MAKA KITA TAK BELI EMAS???
Habis, wang kertas yang kena rompak hari-hari (susut nilai sebab inflasi) tu tak takut ke?

Wang kertas susut nilai hampir 16% setahun.

Simpan RM1k tahun ni, tahun depan jadi RM840. Kalau 10 tahun lagi?

Simpan emas berharga RM1k tahun ni, tahun depan jadi RM1.2+k.
Mana yang anda nak????

10 Tak dapat pulangan bulanan, dividen dan hibah.

Yang macam ni lebih suka join skim cepat miskin. Baik niat dari awal, sedekah duit modal tu... Jangan sudah terhantuk, baru nak terngadah.
Ubahlah mindset kita, untuk kesenangan anak-anak dan keluarga dunia akhirat kita, insyaALLAH.


No comments:

Post a Comment