Monday, December 26, 2016

TOLONG BACA !

PESANAN ni. Jangan menyesal kalau tak baca..!

Kalau nak beli emas, beli emas fizikal. Jangan beli macam yang bank jual tu. Beli emas dapat kertas (sijil). Atau beli emas dapat buku akaun. Atau beli emas dapat nombor digital.

Nanti bila "panik ekonomi”, semua nak keluarkan emas pada masa sama, bank takde stok. Sebab, kalau beli emas dapat kertas, kalian membeli seketul emas beramai-ramai. Faham tak ni???

Contoh ;

Bank Clorox ada 1kilogram emas. Ali beli sebahagian daripada1kg emas tu dan dapat sijil. Abu pun beli emas di Bank Clorox tu, pun dapat sijil jugak. Ahmad pun macam tu jugak. Mereka beli emas tu sebagai mid and long term investment. Bila tercetus panic economy, duit kertas dan duit digital takde nilai. Jadi 3 mamat ni pun pergi ke Bank Clorox tadi nak ambil emas mereka. Sah-sah akan berusuh sebab emas yang mereka beli tu tak wujud (atau berkongsi dengan nilai penuh).


INGAT! JANGAN BUAT BEGITU !!!




No comments:

Post a Comment